Sådan vælger du de rette farver til dit hjem

Der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal vælge farver til din bolig. Du skal bl.a. tage højde for din hustype, lysindfaldet og naturligvis også rummenes funktion – og det kan faktisk gøre det meget sværere at vælge farve til boligen. Vi har derfor her samlet nogle retningslinjer, som du kan tage udgangspunkt i, hvis du er træt af de hvide vægge i hjemmet.

Farvernes virkning

Der findes overordnet ingen facitliste for, hvilke farver, der passer til hvad, men der er nogle principper, du kan tage udgangspunkt i:

  • Lyse farver kan få rummet til at virke større, imens mørke farver kan få rummet til at syne mindre. Det er derfor en god idé at vælge lyse farver, hvis rummet er ret mørkt, så lyset reflekteres og føres længere ind i rummet.
  • Kølige farver kan få et rum til at virke større og mere luftigt, imens varme farver kan give en hyggelig og mere rolig atmosfære.
  • Stærke farver og kontraster tager opmærksomhed og kan derfor bruges til at skabe fokus til et bestemt sted i rummet, imens neutrale farver gør det nemmere at møblere og hænge ting på væggene.
  • Farver påvirker mennesker forskelligt. Nogle kan f.eks. opfatte gul som et signal for fare, imens andre opfatter den som rolig og varm. Det er også bevist, at nogle farver kan påvirke dit humør, og det bør du have in mente, når du skal vælge farver.

Kombination af farver

Når man skal vælge farve til sin bolig, taler man ofte i flertal – og det gør det bare endnu sværere at vælge farve. Farverne skal nemlig passe sammen, enten harmonisk ved at vælge flere nuancer af samme farver eller ved at skabe et indbyrdes modspil med kontrastfarver.

  • Flere farver i samme nuance giver et rum mere dybde og perspektiv.
  • Én farve vil fremtræde stærkere, hvis den omgives af kontraster.
  • Farvernes komplementærkontraster (farvernes modsætninger) klæder hinanden godt, på trods af de store forskelle mellem dem. Det er f.eks. gul og violet eller rød og grøn.

Har du fundet ud af, hvilke farver, der passer bedst til din bolig? Vi anbefaler, at du får hjælp af denne maler i Horsens, så du også ender med et smukt resultat i sidste ende.

Related Posts

148 thoughts on “Sådan vælger du de rette farver til dit hjem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *